Inšpektori SOI v Prešovskom kraji pozastavili predaj tovaru za vyše 1,2 milióna

15.08.2004 Celý región

Pracovníci Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) v Prešovskom kraji v mesiaci júl pozastavili predaj 791 druhov tovarov v hodnote vyše jeden milión 203 tisíc ...
Pracovníci Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) v Prešovskom kraji v mesiaci júl pozastavili predaj 791 druhov tovarov v hodnote vyše jeden milión 203 tisíc korún. Vyplýva to z informácie, ktorú poskytol riaditeľ krajského inšpektorátu SOI v Prešove Cyril Klobušovský.

Kontrolu vykonali v 37 prevádzkových jednotkách, pričom na uvedenej sume malo podiel v objeme jeden milión 202 tisíc korún 788 druhov tovarov z dovozu. Nemohli sa ďalej predávať napr. obuv, textil, drogériový tovar, výpočtová technika, nábytok, elektrospotrebiče, domáce potreby. Príčinou bola nezodpovedajúca kvalita, uplynutie doby spotreby, neoznačovanie výrobkov požadovanými údajmi od výrobcu, neinformovanie o používaní a údržbe výrobkov v štátnom jazyku. Ďalšími dôvodmi bolo nepredloženie platných certifikátov, resp. vyhlásení o zhode od predajcov.
Inšpektori v siedmom mesiaci roka prekontrolovali dovedna 424 prevádzkových jednotiek a vykonali 263 kontrolných nákupov. Porušenie cenových predpisov zistili v 17 zariadeniach. V ďalších dvoch pozastavili používanie meradiel, lebo mali neplatné overovacie značky. V 25 prípadoch sa kontrolórom stalo, že nákupy neboli účtované cez elektronickú registračnú pokladňu a nebol ani vydaný doklad o kúpe.
Sústredili sa na zisťovanie dodržiavania zákonov napr. o štátnej kontrole vnútorného trhu, o ochrane spotrebiteľa, o zájazdoch, podmienkach podnikania cestovných kancelárií a cestovných agentúr. Mali aj kontrolnú akciu, počas ktorej preverili správnosť účtovania cien cigariet pri predaji konečnému spotrebiteľovi. V zmysle ustanovení zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov sa totiž od 1. mája t. r. zakazuje predaj cigariet za inú cenu ako je cena uvedená na kontrolnej známke.
SOI v Prešovskom kraji prijala v júli 51 podaní a podnetov z toho 12 anonymných. Najviac sa týkali nesprávneho postupu pri vybavovaní spotrebiteľských reklamácii na obuv, stavebné práce, mobilné telefóny, čistiarne šatstva, vyúčtovanie tepla a vody.
(jj)
 

Vyberte región